Ключова характеристика будь-якого матраца - наявність або відсутність у ньому пружинного блоку. Забігаючи наперед, зазначимо, що обидва варіанти можуть використовуватися для постійного відпочинку.

Матраци на пружинах

Матраци з пружинним блоком діляться на два види:

  1. із залежним пружинним блоком (матраци "боннель");
  2.  з незалежним пружинним блоком.Конструкція матраца з незалежним пружинним блоком

Матраци із залежним пружинним блоком випускають уже понад 60 років. Їхня особливість полягає в тому, що всі пружини з'єднані між собою. Пружини виготовляють із холоднотягнутого сталевого дроту, вони можуть мати форму конуса або циліндра. До основних їхніх переваг належать низька ціна і висока міцність. Недоліків у конструкції більше. Оскільки всі пружини пов'язані, то тиск на одні з них викликає миттєву "відповідь" у інших. Особливо цей ефект помітний у двоспальних матрацах, коли різниця у вазі тих, хто спить, більш-менш значна: один з подружжя буде неодмінно скочуватися до середини ліжка. Неминучим подібний ефект буде навіть для односпального матраца. Виходить, що хребет людини буде підлаштовуватися під вигини матраца, а не навпаки.

Крім того, матраци типу "боннель" з часом продавлюються в середній частині, і в підсумку замість комфортного спального місця утворюється гамак. Якщо ви хочете вибрати ортопедичний матрац для здорового сну, то модель із залежним пружинним блоком явно не підійде. Це варіант для рідкісного використання, наприклад, для дачного будиночка.

Незалежний пружинний блок означає, що окремі пружини не тільки не пов'язані між собою, а ще й перебувають у власному тканинному чохлі. Ізольовані пружини відмінно підлаштовуються під сплячу людину, а наявність чохла дає змогу говорити про відсутність скрипів. Коли один зі сплячих буде вставати або перевертатися, пружини матраца під іншим сплячим залишатимуться нерухомими. Ніхто нікуди не буде скочуватися, ніщо не провисне з часом.

Незалежний пружинний блок

Така конструкція дає змогу надавати чудову підтримку хребту і приймати його форму. Довговічність подібних матраців на висоті, як і ціна. Ортопедичні матраци оснащуються, в основному, незалежним пружинним блоком.

Залежно від кількості пружин виділяють такі види матраців:

    S-500 передбачає наявність 220-300 пружин на 1 кв.м. Діаметр пружин 5-6 см;
    S-1000 має вже близько 500 пружин діаметром 4 см;
    S-2000 на кожен квадратний метр має 1000 пружин, діаметр 2 см. Типи незалежних пружинних блоків і рівень анатомічного ефекту.

Що більше пружин і менший їхній діаметр, то краще матрац підлаштовуватиметься під тіло сплячого. Якщо необхідно вибрати хороший ортопедичний матрац, то краще брати S-1000 або S-2000.

Крім традиційної конструкції незалежного пружинного блоку, у продажу є матраци типу Dual Spring. Одна пружина розміщена в іншій, завдяки чому забезпечується оптимальна підтримка людей з різною вагою - хороший варіант для пари, в якій вага партнерів сильно відрізняється. Для людей з надлишковою масою тіла розроблено матраци з посиленим блоком: пружини в них виготовлено з товстішого дроту, вони розташовані в шаховому порядку. Є матраци, в яких у різних зонах використовують пружини з різним ступенем жорсткості. За рахунок цього досягається максимальна ергономічність, адже тиск, який чиниться головою і тазом, різний.

Безпружинні матраци

Такі вироби складаються з одного або декількох шарів натуральних або штучних матеріалів, жорсткість яких може сильно відрізнятися. Найпростіший і найдешевший варіант - поролоновий безпружинний матрац. Перший час він буде зручним, але дуже скоро почне проминатися. Краще себе показують матраци, де поролон змішаний з добавками інших матеріалів, наприклад, з кокосовим полотном або латексом. Матраци з латексного поролону мають високу еластичність і тривалий термін служби, але найдовговічнішими будуть матраци, які повністю виготовлені з натурального латексу або кокосового волокна. Це пружні, еластичні та гіпоалергенні вироби. Залежно від комбінації тих чи інших матеріалів досягається необхідний рівень жорсткості.

Якісний безпружинний матрац на сайті matrasin.kiev.ua коштуватиме недешево, але за експлуатаційними якостями він майже не відрізняється від виробу з незалежним пружинним блоком. Оскільки в ньому відсутні пружини, ніхто нікуди не скотиться, та й проблема скрипу буде в принципі неможливою. Це ідеальний варіант для дитячих кімнат. Додамо ще й зручність у транспортуванні, оскільки безпружинний виріб можна скрутити. Щоправда, під такий матрац необхідна ортопедична решітка з гнучких ламелей - таку основу має більшість сучасних ліжок.